0

Republica Moldova, sau mica republică fără identitate

De ceva vreme încoace, am inclus în programul meu zilnic, citirea de știri din Republica Moldova. Nu mă refer la știri ce apar în presa din România, ci la știri de pe portaluri moldovenești.

Nu vă fie frică, nu las România pentru Republica Moldova. Dacă ajung pe-acolo, vreau să merg doar în vizită (au câteva festivaluri destul de interesante). Dacă credeți că viața politică din România este varză, coruptă și departe de realitățile populației, ar trebui să aruncați o privire peste Prut și veți înțelege că într-un fel, ar trebui să ne considerăm norocoși cu ce avem acum. Românii care critică aderarea noastră la UE și NATO ar trebui să-și facă cruce, să dea de pomană, pentru că ne-a trecut glonțul pe lângă ureche.

De mai bine de un an, Moldova este neguvernabilă și foarte probabil, în curând vor fi alegeri anticipate, unde mai mult ca sigur vor câștiga comuniștii. Nivelul de trai este la pământ, țara este aproape în faliment tehnic, corupția a devenit politică de stat (un politician a reușit să fie ales primar în ciuda faptului că este implicat în dispariția miliardului de dolari din bănci). Dacă ești moldovean și citești știrile, sincer te ia cu groaza. Eu unul cred că Putin își freacă mâinile fericit că încă o țără e destabilizată la granița cu România.

Între timp, România nu face mare lucru. Deși este clar că Rusia are un aport major în viața politică de la Chișinău, România stă pur și simplu în expectativă. De ce nu încearcă sa influențeze pe față ce se întâmplă acolo, îmi este imposibil să-mi explic. Dacă tot sunt partide ce spun că sunt pro-europene și pro-România, de ce forurile decizionale de la București nu le cheamă liderii să-i arunce într-o încăpere de unde să nu iasă până nu își pun în ordine gândurile, îmi depășește capacitatea de înțelegere. Poate este vremea ca România să gândească dincolo de propriile hotare și asta mai ales în cazul Republicii Moldova.

Până atunci, putem privi cum moldovenii alunecă tot mai mult sub cupola Rusiei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.