3

More than Pub? Îmi sunt simpatici

În primul rând nu e vorba de un Pub unde ne îmbătăm ca porcii de tristețe că naționala de fotbal tot varză e, chiar și cu un neamț la conducere. Nici măcar unul în care ne înecăm amarul pentru că Halep tot nu reușește să câștige nenorocitul ăla de Grand Slam, oricare ar fi el.

More than Pub e o agenție de PR, cu ceva clienți interesanți dacă e să ne luăm după portofoliul lor. Curios, dar nu clienții au atras atenția asupra lor. Prin luna iulie au postat un anunț de angajare care a dat dureri de cap celor care căutau sau nu un loc de muncă în e-commerce din pricina cerințelor. Puteți vedea în imaginea de mai jos cu ce cunoștințe sperau ei să se prezinte potențialul angajat. Nu e greu să-ți imaginezi miștourile apărute după acest anunț.

De ce îmi sunt simpatici? Au îndurat cu stoicism criticile ce aveau cuvinte grele în ele. Au lăsat deschisă secțiunea de reviews de pe Facebook, deși ratingul în mai puțin de o zi s-a dus în cap. Dar pentru că au lăsat secțiunea de reviews deschisă, am putut asista din nou la creativitatea românilor când vine vorba de mistouri, ironii și glume. Pe bune, o oră întreagă râdeam de unul singur pe canapea, citind toate acele review-uri. Acum îmi pare sincer rău că nu mi-a trecut prin minte să salvez cele mai tari comentarii, dar deh… dă românului mintea de apoi! Sincer, nu știu de ce nu au dezactivat în secunda doi secțiunea de reviews de pe FB când au văzut toate acele recenzii, dar mă bucur că nu au făcut-o. Mare greșeală, dar mi-a însenintat ziua. De fapt, la o privire mai atentă, întreaga gestionare a acestei crize de imagine a fost în cel mai bun caz precară, fără profesionalism, ceea ce cred că a surprins pe toată lumea, mai ales dacă luăm în considerare clienții trecuți la portofoliu. Damage control ZERO.

Liniștea se așternu peste cei de la More than Pub, pentru ca apoi să pășească din nou în lumina reflectoarelor din Social Media. Au anunțat cu mare tam tam că se vor ocupa de comunicarea medicului Gheorghe Burnei. Dacă nu știți cine e respectivul, e medicul acuzat că a mutilat prin intermediul operațiilor sale soarta multor copii. Se vociferează cuvinte ca: experimente pe copii, utilizarea de oase de animale care să înlocuiască oasele umane, etc. A, mai este acuzat și de șpagă. Nimic nou sub soarele României.

 

Revenind la More than Pub, anunțul lor a fost unul șocant dacă ținem cont că vine de la o agenție de PR. Când spun șocant nu mă refer la faptul că au decis să reprezinte respectivul medic, pentru că la urma urmei totul e o afacere (deși ei zic că îl reprezintă pro bono – riiight). Șocant a fost textul, scris parcă de cineva care umblă cu pălărie din folie de aluminiu pentru a nu fi afectat de cine știe ce unde extraterestre utilizate de reptilieni, oamenii în negru, unguri sau urșii bruni care vor să preia controlul Pământului.

Au adoptat o poziție negativă, agresivă, ori asta e o greșeală ce se regăsește la “așa nu” în orice manual de PR. Comunicarea a continuat în același stil când a venit vorba de răspunsurile la comentariile negative. More than Pub a marjat pe amplificarea conflictului și nu aplanarea acestuia. În plus, s-au pus pe ei în prim plan și nu pe clientul lor, ceea ce e din nou o greșeală uriașă. Lipsa de profesionalism a continuat când au acuzat o bloggeriță (de citit) că e plătită de Tudor Chirilă pentru a-l vorbi de rău pe medic, scoțând în față faptul că spre deosebire de ceilalți care comentează din auzite, ei sunt foarte bine documentați, au citit dosarul din scoarță în scoarță și când fac o afirmație, stiu despre ce vorbesc. S-a dovedit că au confundat persoana, deci s-a dus pe cur la vale faza cu documentarea. Faptul că au încercat să se scuze invocând oboseala, face situația cu atât mai jenantă. Și din toate acestea pare că nu au învățat nimic, pentru că și ultima postare intră tot în categoria “așa nu”. Sigur, în unele cazuri se aplică sintagma “orice publicitate e publicitate”, dar când ești o agenție care se ocupă de imaginea altora, orice publicitate deja nu mai e publicitate.

Din nefericire More than Pub a dovedit că nu poate face damage control, nu au nici cea mai mică idee cum să iasă din această spirală agresivă pe care au intrat și pe viitor nu văd cum vor reuși să ia noi clienți. Cred că în următoarele luni vom vedea un rebranding și o pagină nouă de Facebook. Un fresh start.

În caz că citiți și voi asta, cei de la More than Pub, uite cum trebuia să faceți campania de comunicare: trebuiau căutate cazuri fericite de pacienți, povești lacrimogene cum le-a salvat medicul funcțiile motorii, că fără el viața lor nu ar mai fi avut sens. Ați fi aruncat câteva păreri de rău că a luat șpagă (că asta se mai iartă în România) și gata, treaba era rezolvată în ceea ce privește expunerea voastră. Ce se întâmplă în spate, prin achiziționarea de advertoriale agresive era o altă treabă, pentru că nu era numele vostru implicat direct, dar atenție, o campanie de comunicare nu poate reuși dacă ai doar cu elemente agresive. Asta a învățat-o chiar și PSD-ul.

În concluzie, criticile privind faptul că au avut tupeul să se ocupe de imaginea unei persoane extrem de hulite sunt puerile, penibile și nu trebuie luate în considerare. Cel puțin asta e părerea mea. Asta intră în atribuțiile unei agenții de comunicare: să transforme urâtul în frumos, iar frumosul în și mai frumos. Dar dacă e de discutat despre profesionalismul lor, atunci criticile pot să curgă precum Dunărea în sezonul ploios.

PS. Și folosiți naibii diacritice, pentru că vă lăudați că sunteți agenție de comunicare.

3 Comments

    • Mai curând m-aș fi legat de faptul că au utilizat fontul cu bold, ceea ce denotă din nou agresivitate. Dar nah, sunt chestii de detaliu 😀

  1. Ultimult tau articol este doar despre asta. Ce s-a intamplat cu tine? AI MURIT? Unde sunt articolele tale interesante?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.