0

PNL Roman câștigă, PSD Roman e în derivă

La ora la care scriu aceste rânduri, Dan Laurențiu Leoreanu e ca și câștigător al unui nou mandat la Primăria Roman, ceea ce nu este neapărat o surpriză. Este de remarcat totuși scorul zdrobitor la care a câștigat. Pentru că această campanie a luat în cele din urmă sfârșit, aș vrea să spun câteva cuvinte vis-a-vis de modul în care s-a desfășurat.

Pot spune că a fost cea mai dezgustătoare și mizerabilă campanie pe care am văzut-o vreodată. Nu mi-am imaginat vreodată că așa ceva este posibil, că degradarea politicului din Neamț a ajuns într-un asemenea hal. Din nefericire, această campanie a fost adusă la acest prag de către veșnicul partid ce refuză să se schimbe: PSD. Nu pot decât să laud faptul că Leoreanu s-a ținut departe de această mizerie și a evitat capcana de a se scufunda în mocirlă, capcană întinsă de candidatul “independent” Harabagiu. Cine l-a sfătuit pe Leoreanu în această campanie, își merită toți banii, deși fostul și actualul primar era să dea cu bâta în baltă când a vrut să dea un răspuns lui Sorin Cazan, pentru o afirmație a acestuia într-o emisiune TV, afirmație care trecuse oricum aproape neobservată.

Ce s-a întâmplat însă în spatele ușilor închise la PSD? Ce urmează să spun sunt doar speculații ce vin pe fondul unor zvonuri. Domnul Harabagiu a ajuns la Roman la inițiativa președintelui PSD Neamț, Ionel Arsene, pentru a da o mână de ajutor candidatului Gheorghe Oprea. Norocel Harabagiu avea datoria de a arunca cu cât mai mult noroi în Leoreanu, atât prin persoana sa, cât și prin conturi de Facebook fictive, gen Vocea Romanului, Societatea Civilă din Roman, etc. În acest fel, cel puțin public, PSD Roman nu-și murdărea mâinile. Mă îndoiesc că domnul Oprea și echipa dumnealui a avut știre despre asta încă de când s-a luat decizia, dar cred că a aflat de ea ulterior și poate chiar prea târziu. Când a devenit clar că Gheorghe Oprea nu poate câștiga, obiectivul trasat de conducerea de la Piatra lui Harabagiu a suferit o modificare: pe lângă atacuri la adresa lui Leoreanu, s-a hotărât și atacarea lui Gheorghe Oprea și a echipei sale.

De ce? Se pare că domnul Oprea, deși novice într-ale politicii, a devenit incomod. Acesta a dat de înțeles conducerii că nu are de gând să se conformeze ordinelor de partid și că va face cum crede el de cuviință că e mai bine. De ceva timp s-a văzut că acesta este “săpat” din interiorul partidului. S-a văzut clar că a fost lăsat de unul singur în aceste alegeri, ba mai mult s-a confruntat și cu atacuri din partea “postacilor” PSD. Gheorghe Oprea nu câștiga alegerile la Roman, indiferent de ce ar fi făcut, dar se pare că a câștigat ceva simpatii în rândul membrilor PSD Roman. În zilele și săptămânile următoare ne putem aștepta la schimbări masive în PSD Roman, toate în favoarea președintelui PSD Neamț, Ionel Arsene.

Îngrijorarea lui Arsene este cât se poate de reală. Municipiul Roman a început să devină mai influent decât Piatra Neamț, atât la nivel financiar, cât și politic. Ionel Arsene încearcă să țină sub control PSD Roman, punându-și proprii oameni la conducere. Domnul Gheroghe Oprea nu prea pare a fi genul care ascultă, așa că a devenit o amenințare în ochii Supremului de la Piatra. Sunt foarte curios cine va fi președintele PSD Roman, deși am o vagă bănuială. Nu m-ar mira ca arginții să vină sub forma unui sprijin pentru o candidatură la parlamentarele din toamnă, asta după ce persoana respectivă va deveni și președinte a PSD Roman,

Ce poate face acum Gheorghe Oprea? Poate prezenta public tot ce s-a întâmplat în această campanie. După asta, poate lupta să obțină șefia PSD Roman și să înceapă o reformă a partidului. Pe viitor, dacă va face treabă bună, s-ar putea să aibă o șansă chiar și la Primaria Roman, dar e necesar să iasă în față și să-și asume riscuri. Există și posibilitatea să i se fi tăiat de politică și să-și vadă liniștit de familie și de muncă. Totuși, eu unul chiar aș vrea să aflu ce ar avea de spus. Deși am spus că nu are material de primar (și îmi mențin spusele), consider că în timp ar putea face diferența în partid, ba chiar ar putea deveni și un candidat serios la cea mai înaltă funcție din municipiu.

Sursa foto: www.inroman.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.