3

Mai exista jurnalism in Romania?

jurnalism si democratie

Este o intrebare pe care o consider legitima. Desi in general se spune ca presa este libera, ca este alaturi de Constitutie garantul democratiei, la noi, mai mult ca in alte parti totul poate fi distorsionat dupa propria vointa. Pentru ca limba romana este o limba extrem de interpretabila, la fel este si Constitutia, desi in ea totul ar trebui sa fie alb si negru fara nuante de gri.

Presa, in totalitatea ei apartine unor detinatori de partide, sau altora care sunt datori la detinatori de partide. In functie de interesul fiecaruia, un eveniment va fi intrepretat intr`un fel sau altul. Mergand pe aceasta premisa, putem considera ca in Romania nu mai exista jurnalism. Se primeste un ordin de sus ca un eveniment trebuie tratat ca atare, iar cel de mai jos (pe care eu am sa`l numesc in mod necorespunzator – jurnalist) se conformeaza.

Eu unul nu ma mai uit la TV de ceva luni. Daca e sa fiu sincer pana la capat, doar duminica cateva ore cat sunt la a mea bunica, iar atunci urmaresc Apropo TV si probabil o jumatate de film. In rest, incerc sa ma mentin cat decat informat urmarind diverse ziare (detinute de guvernanti sau opozitie) si portale de stiri gen Mediafax sau Hotnews. In acelasi timp urmaresc o groaza de bloguri, pentru care imi aloc dimineata o ora de citire (nu de alta, dar nu pot pierde foarte mult timp – trebuie sa mai castig si eu ceva bani pentru chirie). Am observat ca multi subliniaza faptul ca la tv nu mai apar protestele de strada, desi ele exista, ori asta consider eu ca e mai mult decat ingrijorator. La momentul asta, poti afla mai multe informatii de pe bloguri, de pe twitter ori de pe facebook decat de la tv. Asta nu denota decat faptul ca jurnalistul traditional a murit si a fost ingropat in secret.

Are online`ul vreo putere sa schimbe asta? Eu unul ma indoiesc. Se stie ca cei de pe online vorbesc mult si fac extrem de putin (myself included).

3 Comments

  1. A niciunuia, pur şi simplu prezintă faptele aşa cum sunt. Asta pentru cât timp se mai aplică, nu ştiu. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.