0

Biserica din curtea scolii

Din diferite motive ce tin sau nu de mine, se intampla sa citesc ziarul local din Roman. Asa ma mai pun si eu la punct cu ultimele stiri din zona si uneori chiar se mai gasesc si subiecte ce pot fi discutate la o bere.

De data asta insa, mi-a aparut una bucata stire ce mi-a starnit in minte multe trimiteri catre alte planete, invocarea tuturor sfintilor, urari de bine si alte vorbe dulci. Ca tot ma stiti om religios si cu frica de “al de sus”, om ce tine post iar casa fiindu-mi plina cu icoane si cruci, citesc o nobila stire vis-a-vis de fostul meu liceu, care de ceva ani se numeste Colegiul Tehnic “Danubiana”. Vechiul nou director, Leonard Vacaru, fost consilier local si daca nu ma insel si onoros fost presedinte al filialei PSD din Roman (acum nu spun asta ca sa creada lumea ca daca esti din PSD in mod automat esti NASPA – sunt si oameni de treaba acolo) a ajuns la concluzia ca acest liceu le are pe toate, e super dotat din punct de vedere tehnic, are laboratoare ultimul racnet (de durere cand te lovesti de bancile antice), calculatoare de ultima generatie si toate cele, iar singurul lucru care ii mai lipseste este o capela ortodoxa.

Evident, acum asteapta aprobare de la Consiliul Local, pe care o va si primi pentru ca nimeni nu se pune cu alea sfinte. Vor primi si ceva fonduri pentru ca logic, asa cum Colegiul este super dotat si Romanul are toate strazile asfaltate, spital super inzestrat si toate cele. Va mai trebui aprobare de la Ministerul Educatiei, dar nici asta nu e mare scofala, vor spune da cat vei clipi, ca sunt ocupati sa faca manuale pentru cei din clasa intai si a doua.

Ca si finantare se asteapta ca parte sa vina de la parinti, daca vor dori sa contribuie (nu ca vor avea de ales – va veni probabil dirigintele cu lista de elevi si va spune ca TREBUIE sa dai atat pentru capela) si din donatii.

Frumuselul de directorAcum. Leonard Vacaru spune ca aceasta capela va fi folosita ca loc de reculegere intre ore, atat pentru profesori cat si pentru elevi (va fi sigur extrem de frecventata si de unii si de altii) si se vor preda ore de religie in ea, atat pentru ortodocsi cat si pentru catolici. Aici intervine partea mai interesanta. De ce ar preda cineva religia catolica intr-o capela ortodoxa? Desi nu stiu daca s-a facut vreo statistica, dar cel putin in perioada in care mergeam eu la liceul asta, multi dintre elevi erau catolici, venind din satele din jur ce sunt majoritar catolice. Sincer, mi s-ar fi parut mai logic sa fie construita o capela catolica, dar deh …

Si la final, partea care m-a enervat la culme. Din ce imi dau seama, capela va fi construita pe un spatiu verde din interiorul colegiului, un spatiu verde pe care erau plantati cativa nuci si castani ce aveau cativa ani buni in spate. Se spune ca suntem o tara laica, dar asta e fum in ochi. S-a construit hotel – ma scuzati, manastire in parcul natural Ceahlau?! S-a construit. Se construieste biserica pe platoul Bucegi?! Se construieste, ca oamenii asta vor, sa urce pe munti si sa ajunga sa se roage intr-o biserica.

Nu e normal sa ne mai miram. Se deschid noi biserici in acelasi ritm in care se deschid noi crasme (in ambele se serveste alcool – ce e drept cu lingurita la biserica, in ambele locuri lasi o gramada de bani si in ambele ajungi in genunchi), deci e logic ca urmatorul pas e deschiderea de noi biserici (capele) in curtile scolilor.

Gata, ma opresc, ca ma enervez pe masura ce scriu!

Articol Ziarul de Roman

sursa foto: Ziarul de Roman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.