0

30 octombrie, ziua care nu va clinti ceva

La momentul in care scriu articolul, 30 de oameni au murit si alti 137 raniti erau inca internati dupa dezastrul din Colectiv. Mi se intampla destul de rar sa fiu emotiv, dar am avut un gol in plex cand am vazut imaginile de acolo, marturii, prieteni care-si cautau pe FB cunostinte ce mersesera in acea seara în club.

Dupa cateva zile in care am citit aproape tot ce s-a scris despre incident, pot trage niste concluzii. Încercarea de remediere a imaginii facuta de generalul Oprea a esuat lamentabil. A incercat sa scape de vina mortii unui om pe seama altor morti. Se dovedeste inca odata ca politica nu are suflet ci doar cifre. Cel putin la noi.

Celebrii trolli au aparut chiar si in astfel de momente. Am vazut imbecili care cautau raspunsuri in forte supranaturale, gen pedeapsa lui Dumnezeu, rock=satana , cantece sataniste. Am vazut diferite teorii ale conspiratiei, de la teoria ca Oprea a pus totul la cale ca sa faca opinia publica sa uite de el, pana la sacrificiu sau sinucidere in masa.

Ni s-a spus ca mobilizarea autoritatilor a fost exemplara. Totusi, multi martori au declarat ca autoritatile au fost depasite de situatie. Situatia s-a remediat pe parcurs. Nu critic absolut deloc medicii si pompierii care s-au deplasat la fata locului, pentru ca au facut tot ce era posibil, ba chiar peste, dar nu a fost un creier limpede care sa-i coordoneze din start. Din nefericire s-a vazut ca in cazul unui dezastru de proportii, autoritatile nu sunt pregatite sa faca fata.

Se cauta vinovatii. Se acuza autoritatile, se acuza patronii, dar nimeni nu spune ca suntem cu totii de vina. Cu totii am intrat in astfel de posibile sicrie. Cati dintre noi am facut plangere la autoritati privind modul de functionare a unui club? Eu unul nu am facut, desi am observat deficiente in diverse locuri. Ca mine sunt multi, daca nu toti. Pentru ce s-a intamplat in Colectiv, suntem cu totii de vina. Cu totii ar trebui sa purtam pe suflet, povara celor ce-au murit. Blamam autoritatile ca nu au facut nimic, dar noi ce am facut?

In cateva saptamani veti observa ca nu s-a schimbat mare lucru. Totul va reintra in “normal”. Vom merge in aceleasi cluburi unde astfel de evenimente sunt posibile, fara sa ne pese de eventualele consecinte. Daca vom vedea nereguli, vom rade de ele la o bere. Ca popor ne umflam repede, dar ne dezumflam la fel de repede. Chiar sper sa ma insel in privinta concluziei de final.

PS: Cand se va introduce obligativitatea ca in spatiile publice inchise, fumatul sa fie interzis? Multi patroni de cluburi nu folosesc sisteme de detectie si stingere a incendiilor pentru ca fumul de tigara activeaza detectoarele de fum. Ce patron va interzice vreodata fumatul in clubul sau, riscand astfel sa piarda clienti in favoarea unor cluburi ce permit fumatul in interior? Aceasta intrebare o pune un fumator.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.