7

Vălul musulman. Pro sau contra?

Nu am nimic cu musulmanii si credința lor. În multe privințe religia musulmană se aseamănă cu creștinismul. Din păcate însă, au și părți ce țin de secolul XVIII (zic și eu). Una dintre ele ar fi purtatul vălului de către femei. Aș putea oarecum să fiu deacord cu purtatul lui in țările cu religia dominant musulmană (deși nici măcar acolo). Mi se pare înjositor pentru femei, dar în fine.

Totuși suntem in secolul XXI și trebuie să ne adaptăm, că suntem budiști, creștini, musulmani sau mai stiu eu ce altă religie. Belgia este prima țară europeana care  interzice purtarea lui în public (proiectul a fost votat în unanimitate chiar) și evident au sărit cu gura pe ei cei de la Amnesty International, care au spus cum că le`ar incălca femeilor musulmane, libertatea de exprimare și religie. Așa o fi?

Eu cred ca este un pas către intrarea în normalitate. Evident că exista și riscul adâncirii prăpastiei dintre creștini și musulmani, dar pe termen mediu și lung cred ca o sa ajute mai mult la intregrarea musulmanilor in lumea occidentală și acceptarea lor, fără a`i privi ca pe niște posibili teroriști. Astfel de proiecte mai sunt în câteva țări din UE, precum Franța, Olanda, Italia, iar lideri politici din Austria și Elveția au spus că o astfel de lege ar fi bună și la ei.Eu unul sunt pentru o asemenea lege. Un motiv ar fi siguranța, dacă nu altceva. Eu sa fiu intr`o bancă și ar intra cineva cu masca asta pe față, numai in siguranță nu m`aș simți. Ce impiedică pe cineva sa poarte așa ceva pentru a`și ascunde indentitatea și a da in cap?

7 Comments

 1. Ei, da! Frumos subiect, interesanta tema… Categoric, sunt de acord ca este injositor si umilitor pentru femei.La urma urmei, de ce trebuie ca femeia sa isi ascunda chipul? Ce e rau daca si-l arata? Daca face ea asta, din convingere, desigur ca este altceva, dar sa fii obligata…asta nu! Mi se pare crud si nedrept.
  Ma intreb, oare, cate femei de la noi, din tara, fac insa asta din convingere? Nu cumva o fac doar pentru a se pastra in “gratiile” unui prieten/iubit/sot, de religie musulmana?( care, sinceri sa fim, nu inseamna pentru ele-in general- mai mult decat o sursa de venituri, nu au nicio treaba cu dragostea).
  Si, Doamne, in ultima vreme, intalnesc atat de multe pe strada….
  * nu generalizez, probabil ca exista si altfel de cazuri

 2. Asa cum spunea un profesor excelent de Cultura si Comunicare, separarea statului de biserica este etapa esentiala spre modernizare. Atata vreme cat religia inca dicteaza, progresul nu are cum sa vina. De aceea statele musulmane sunt in urma celor democratice, de aceea exista inca razboaie si o buna parte din umanitate se zbate in mizerie si saracie…

 3. io am ceva cu religia asta…bine eu am ceva cu toate religiile..dar cu asta in mod special, caci ea creeaza din in ce mai multi fanatici. Majoritatea religiilor au ceva misogin in ele..dar asta le intrece pe toate. La ei, nu se pune problema daca vrei sau nu sa porti valul…e o regula. Cat despre parerea mea? Sa se duca dreacu’ toate religiile astea idioate.
  Am inceput odata candva sa citesc coranul..si domne daca ar fi dupa ei ar trebui sa mergi cu un sac in cap…si cred ca sti ca sunt zone in care religia asta este respectat la maxim, astfel barbatul are drept de viata si de moarte asupra femei…deci..problema este mult mai grava decat a purta sau nu un val.

 4. =)) =)) stai ca mi-am adus aminte de ce ai scris in final..pey mei valul asta nu mai asa de sinistru e si el cu florile si fundite si acum, fetele nu il mai poarta atfel incat sa ii acopere toata fata ..inceraca si ele sa il puna in asa fel incat sa poata respira si piele fetei.

 5. app! tot de islam… ce vrei acuma m-am pornit :d Am avut ocazia sa vad cu cuplu el- de religie islamica si ea – romanca ..la cumparaturi..mai exact cand ea vroia sa isi cumpere un costum de baie… lojik ca saraca femeie a sfarsit prin asi lua un costul din acela pentru sala (pantalon pana la genunchi si maieu) pt plaja.

 6. Mie imi e mila de saracii barbati mulsulmani, sa mearga ei pe strada si sa nu vada nimic ce sa le sara in ochi, sa nu vada ei o femeie frumoasa, bine, alea-s si urate :))

  Si oricum, pana la urma e religia lor, buna sau rea, insa exista si locuri unde inca se mai sacrifica animale, unde oamenii sunt schimciuiti in numele religiilor lor, pentru aia ar trebui luate in primul rand masuri serioase.

 7. mai, valu ala nu e din religie e traditie araba. In Indonezia de ce nu-s valuri, nu mai vb prostii daca nu stiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.