4

Bulgaria vs Romania

Comparații între cele 2 țări au fost mereu. Că a fost vorba de integrare în UE, că a fost vorba de NATO, mereu am fost comparați cu ei. Comparăm mediul de afaceri cu al lor. Pe bună dreptate al lor este mai lejer și mai bine pus la punct, la prima vedere, taxe mai mici și mai puține decât la noi. Multe firme, din București cel puțin și`au mutat afacerile în Bulgaria și cică ar fi mulțumiți de decizia luată.

Mai nou turismul lor este lăudat, iar al nostru este dat de pământ. E ok, ei știu să`și vândă produsul. Clădiri renovate, personal bine pregătit și zâmbitor, ce mai, condiții foarte bune și prețuri mici. Mai mici decât la noi. Turismul nostru ce oferă? Condiții de cazare ce de multe ori nu se ridică la nivelul așteptării, prețuri mari, personal nervos ce te ia uneori peste picior.

Sincer sa fiu situația asta am întâlnit`o doar pe litoral nu și la munte. În fine, condițiile de la noi sunt mai nașpa decât la ei. Dar ce ne mai oferă bulgarii din spatele zâmbetului?

Păi în primul rând fii pregatit să oferi multe spăgi de 5 euro tuturor polițailor care te opresc. Nu contează că nu ai facut nimic, dă`le. Dacă ajungi prin Sofia, fii cu ochii în patru după obiecte zburătoare. Nu te teme, nu sunt scaune, bolovani sau cine știe ce OZN`uri. Nuuu, sunt doar grenade. Da fraților, la ăștia luptele cu grenade în centrul Sofiei, este sport national. Deja pentru ei este ceva obisnuit și deloc ieșit din comun.

O altă chestie ți se oferă în zonele turistice, dar asta doar dacă ai o mașină ce costă peste 25.000 euro. Astfel imediat ce te vei duce la culcare și ți`ai lăsat mașina în fața hotelului, ți se va curăța mașina de orice pată, până va dispărea … mașina … cu totul. Ca și o coincidență, camerele de supraveghere, chiar în acea noapte sunt în revizie, sau se va invoca orice scuză posibilă, cert e că nu au înregistrat dispariția petei și a mașinii.

Apoi vine poliția evident și te va amenda sau băga vreo 2 zile la răcoare că l`ai pocnit pe ăla de la recepție pentru zâmbetul imprimat pe față, când iți explică, că nu e vina lor că în parcarea supravegheată video, pentru care ai dat bani în plus, ți s`a furat mașina, iar nimeni nu a văzut nimic. Măcar ai o slabă urmă de satisfacție că i`ai șters rânjetul de pe față.

Ca un făcut, mai mereu se fură mașinile românilor. Om fi noi mai cu moț sau ceva. Sau poate pentru ca dacă ar fi vorba de un cetățean al unei țări de prim rang, atunci poliția chiar si`ar da interesul  să`i prindă pe hoți. Dar asa e vorba doar de români, dă`i dracului. Mai nou, astăzi am fost acuzați de presa din țara vecină cum că am incerca sa le denigrăm țara și în fapt cei care fură mașinile românilor sunt tot români. Așa o fi, dar să prindă si poliția bulgară pe cineva și să spună, vedeți bă proștilor de români care sunteți, ăsta de l`am prins că v`a furat mașinile, tot român e și vă furați între voi chiar și în alte țări?

4 Comments

 1. Bre, despre prima parte. Impozitarea apei din fantana la agentii economici ti se pare normala? Nu cred. Plecand de la niste chestii marunte se ajung la cele mari si la esecurile in masa a economiei nationale.

  Cat despre furturile de masini, numai de bine, ma bucur ca niste tigani au fost furati, fie si de alti tigani, dar nu de’ai nostrii.

 2. Bulgarii sunt cunoscuti pentru furturile de masina .. ii stiaminca de anul trecut cand am fost in trecere pe la ei ..seful statea cu ochii in patru daca lasam masina in strada…Cat despre restul , faima noastra care s-a dus in lume e mai mult negativa!

 3. credeti-ma,bulgarii sunt cu mult sub noi
  innafara faptului ca au litoral mai tare ca al nostru…atat
  ei dau orice sa ajunga sa manance o inghetata la capsa pe calea victoriei,cat despre sofia….hai sa fim seriosi
  eu stau in finlanda si am o familie de vecini bulgari,credeti-ma,parca sunt ultimii tarani de la noi

 4. Stiu ca sunt mult sub noi. Precum spuneam, astia se bat cu grenade in mijlocul Sofiei. Si acum cateva zile am auzit la radio parca, cum ca la ei un asasinat la comanda costa 2000 leva, adica cam 4000 lei. Destul de putin zic eu.
  Oricum, ei au un PR foarte bun, comparativ cu al nostru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.