0

USR și Dacian Cioloș, sau cum să te frigi fără să realizezi

După pauza binemeritată pe care Dacian Cioloș și-a luat-o, acesta revine pe scena politică cu un pic de scandal. Că fostul premier a intenționat sau nu să facă asta contează prea puțin, pentru că la final USR au ieșit de pe teren și faultați și cu un cartonaș galben, iar Dacian Cioloș are și o lovitură liberă de executat.

În ultimele săptămâni acesta a purtat discuții pentru intrarea în USR. Discuțiile erau oricum sortite eșecului în opinia mea dar rezultatul, că ar fi intrat sau nu în USR, nu avea cum să nu facă valuri. După ce s-a făcut public faptul că nu s-a ajuns la o înțelegere, multe voci, unele chiar din USR au afirmat că Nicușor Dan și implicit Mihai Păun (decidentul din umbră a partidului) nu-l doresc pe fostul premier în rândurile formațiunii. De ce tind să dau crezare unor astfel de declarații și zvonuri?! E chiar foarte simplu.  Din punct de vedere al prestației publice, Nicușor Dan nu are nici o șansă în fața lui Dacian Cioloș, acesta din urmă putând prelua conducerea partidului chiar lejer. Președintele USR nu este un vector de imagine pentru partid și asta se vede cât se poate de clar. Rezultatele bune din alegeri s-au datorat în principal lui Dacian Cioloș și Clotilde Armand. Faptul că lui Nicușor Dan nu îi place concurența este argumentat și de trecerea pe linie moartă a franțuzoaicei care în ciuda atacurilor continue (fără fundament) la adresa ei pe tema contractului Bechtel, încă se bucură de un grad mare de simpatie. Faptul că cele mai atacate persoane din USR sunt Clotilde Armand și fostul ministru Cristian Ghinea arată cât se poate de clar cine sunt persoanele cu cel mai mare potențial electoral din partid.

Ce se va întâmpla în continuare? În momentul în care Dacian Cioloș își va înființa propriul partid, vom vedea plecări importante din USR, în frunte cu fostul ministru Ghinea. Mare parte din actualii simpatizanți și alegători USR își vor arăta susținerea pentru formațiunea politică pe care Cioloș o va lansa. Ce se va întâmpla cu USR? Sunt meniți să iasă din eșalonul politic. Mulți din actualii membri vor fi absorbiți de formațiunea lui Cioloș, iar Nicușor Dan va rămâne cu întrebarea: ce naiba s-a întâmplat?!

Două rezultate erau posibile în urma negocierilor dintre cele două părți, iar Dacian Cioloș ar fi ieșit bine în oricare din ele. Dacă intra în USR primea bilă albă atât el cât și partidul, acum că nu intră în partid el tot ia bila albă, iar cei de la USR se uită dezorientați în jur și habar nu au cum să reacționeze.

Rezultatul discuțiilor dintre Dacian Cioloș și USR? Așa cum spune o veche vorbă, USR au rămas și f***ți și cu banii luați.

PS Dintre toți tinerii care se regăsesc în USR, nu a fost găsit nici un specialist în comunicare, unul care să oprească măcar la nivel declarativ eterna senzație de dezorganizare de care dă dovadă partidul?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.