10

Romania de azi

Viata in Romania de astazi e grea, e trista, e deprimanta. Capitalismul la ora actuala nu mai pare o solutie pentru cei mai multi. Batranii isi amintesc cu nostalgie de epoci trecute, tinerii viseaza la locuintele si locurile de munca date de comunisti.

Tara traieste din imprumuturile date de FMI. In fapt nu tara ci bugetarii, pentru ca tara reala – economia privata se zbate. Ajutorul ce ar trebui sa vina de la guvernanti se lasa asteptat, ba mai mult, se vin cu noi taxe, se cresc taxe, se elimina facilitati. Saracia isi scoate fata hada la vedere mai pronuntat decat oricand. Sunt sigur ca exista profesionisti ce ar putea veni cu idei si solutii pentru a remedia aceasta problema. Din pacate ei nu au pile sau bani pentru a ajunge acolo unde este nevoie de ei.

Oare chiar este nevoie ca Romania sa se imprumute cu miliarde de euro, doar pentru ca acesti guvernanti sa`si asigure linistea. Oare chiar noi cei din mediul privat trebuie sa platim pentru un aparat bugetar supradimensionat? Nu ma refer la medici, la cei din sanatate ci la cei din diverse agentii usor create, pentru a aduce cunostinte prieteni si rude la un salar mare pe munca putina.

Hai sa luam o agentie la intamplare. Sa vorbim de ANI (agentia nationala de integritate). Care a fost rolul ei, cu ce se ocupa?! Prerogativele ei nu se suprapun cumva cu cele ale Parchetului?! Oare nu este datoria Parchetului sa verifice declaratiile de avere si starile de incompatibilitate ale alesilor?!

Hai sa vorbim de serviciile de interventie rapida, care inghit si ele o groaza de bani. Servicii de interventie rapida au SIE, SRI, SPP, Ministerul de Interne, Ministerul de Justie, Jandarmeria, Ministerul Apararii, Politia (aici sunt mult mai multe – antitero, DIICOT, antidrog). Oare Romania este o tara atat de periculoasa incat avem nevoie de atatea trupe de interventie rapida?! Oare suntem atat de bogati incat sa irosim bani oriunde, oricat si oricand?

Trimitem 100 milioane euro in Moldova. Ne putem permite asta? Daca nu ar fi criza asta nu as comenta, dar este criza si noi ne imprumutam de la FMI. Iar FMI ne cere si dobanda. Am trimis 50000 euro in Haiti, nu mai mult ca e criza, dar dam 100 milioane Moldovei. In fine, cert e ca politica economica a Romaniei e haotica. Nici macar haotica ci chiar lipseste cu desavarsire. Sper sa ne trezim pana nu e prea tarziu. Si nu numai noi, ci mai ales cei de sus, cei care decid. Cand cei de sus vor termina cu promovarea cultului personalitatii si vor privi catre problemele reale ale Romaniei, atunci poate treburile se vor mai indrepta. Sper totusi sa nu se trezeasca cand va fi prea tarziu.

10 Comments

 1. Pai, idiotii de peste Prut nu au nevoie? Saracii. Sa le dea rusii ca doar de asta au stat cu buza in curul lor atata timp, si acum vin la noi? Suntem prosti si noi de putem. sa-i ajutam pe saraci. sa-i ajutam!

 2. impartim bani in stanga si`n dreapta sa ne facem “renume” ca doar suntem in ue .. si tre sa facem si noi ca ceilalti .. dar in schimb noi murim de foame..

 3. Prostii babesti…
  Nu sunt evenimente la noi taman din cauza structurilor astora de forta.
  Sa taie dar unde trebuie, pe la parlament, pe la agentii.

 4. Nepoate, eu resimt tot mai mult lumile paralele create de dementii astia. Noi intr-una si ei intr-alta, departe, dar departe de tot de ceea ce inseamna viata de zi cu zi, zbateri, nevoi, parinti, inmormantari, nunti, botezuri, copii, intretinere, lumina, gaze, mancare. Uite-asa se nasc strumfi de’alde Boc in nemarginita epopee nationala a indurarii. Si-ar fi asa de simplu sa se uite peste umar, ca sa nu le comita mai abitir ca inaintasii… Ii doare-n cur de istorie, constienti ca numele lor n-au loc nici in erata!

 5. noi nu avem economie,de aceea imprumutam bani…daca nu imprumutam dam faliment ca si grecii:D
  e rau ca trebuie sa-i dam inapoi,si sunt al dracu de multi bani:)

 6. Totuşi eu cred că toate chestiunile acestea au fost răsdiscutate de mai mult de un an. Că n-avem profesionişti, că e criza valorilor, că e capitalism sălbatic. Soluţii nu sunt, oare?
  Dar cel mai periculos mi se pare să împarţi lumea în buni şi răi.
  Când România a oferit un ajutor financiar victimelor cutremurului din Haiti de ce nu s-a urlat “N-avem bani, e criză”? Ajutorul acordat de România Republicii Moldova nu mi se pare risipă, risipă este comisionul luat de politicieni pentru autostrăzi fictive, risipă mi se pare chiar negativismul care a devenit clişeu.

 7. @Pavel – nu as folosi cuvinte atat de dure
  @Pisi – foarte probabil in curand vom face foamea
  @Cip – frate sunt prea multe structuri de interventie rapida. De exemplu trupe antiro au SIE SPP SRI Internele Armata, Politia, Jandermeria – atentie vorbesc doar despre trupele antitero nu si despre celelalte trupe de interventie rapida care sunt separate
  @kolector – tie ce sa`ti raspund, comentariul tau e prea complet
  @Man vs Women – avem economie, dar ea este sugrumata de politici incoerente si de taxe
  @Paul – avem profesionisti dar ei nu sunt promovati. Ei nu au rude sus puse. Pai ce bani s`au dat pentru sinistratii din Haiti, 50000 euro?!?! Astia`s bani?!?! Oamenii de acolo chiar au nevoie de ajutor. Macar 1 milion de euro de am fi trimis. Cat despre Moldova 100 milioane de euro chiar si pe 4 ani este o suma enorma pentru Romania si tine cont ca astia sunt bani nerambursabili.Ei tocmai au primit un imprumut de 1 miliard de dolari de la China, rusii i`au ajutat iarasi, au primit bani si de la UE si de la SUA. Nu au nevoie de ajutorul nostru. Cat despre comisionele de care amintesti asta nu face decat sa`mi intareasca spusele. Daca institutiile statului ar fi functionat, multi ar fi privit lumea exterioara la plimbarea zilnica in aer liber sau printre gratii. Dar ele nu functioneaza de asta critic. Daca o sa fim foarte multi care critica, poate in cele din urma vom avea si un rezultat

 8. Hai ca bati campii , 100 000 000 de euro impartit la 4 e 25 000 000. Asta inseamna 1.25 euro de locuitor pe an. Daca 1.25 de euro inseamna o suma “enorma” intr-un an inseamna ca Haiti ar trebui sa ne dea ajutoare.
  Zici : “Lasa sa le dea rusia bani”-tu glumesti nu?
  Ar trebui sa-ti pui si o poza cu “i love Iliescu” pe blog, nu de alta dar asa a facut si el in ’92, cand ni s-au cerut 1 miliard de lei. Si treaba cu Haiti, daca dadeau mai mult ziceai de ce au dat, acu ca nu au dat destul de ce nu au dat. Comparatia Haiti-Basarabia e de prost gust, una fiind o problema umanitara, cealalta de interes national.

  In ceea ce priveste trupele antitero, nu stiu in cata masura suntem noi sa decidem numarul lor avand in vedere ca operatiunile astea se desfasoara sub protectia secretului de stat. De exemplu o operatiune desfasurata de SIE este extrem de diferita de o actiune a jandarmilor, sunt chestii de securitate nationala si nu poti sa acorzi acces la informatii oricarui racan.

 9. Prefer sa dau banii aia pe o bere sau pe un prezervativ. Cu ce ma ajuta pe mine ca dau banii aia moldovenilor. De ce e Moldova interes national? Nu suntem in stare sa ne ajutam pe noi si trebuie sa`i ajutam pe ei?! Cand aud pe cineva care zice ca ar trebui sa ne unim cu Moldova ma pufneste rasul. Idealismul nu are loc in ziua de azi, ci pragmatismul. Se da cetatenia romana moldovenilor pe capete. Ti se pare ca vor cetatenia pentru a veni in Romania? … Nu, vor cetatenia pentru a profita de faptul ca suntem in UE si circulam liber.
  Cat despre trupele antitero sunt cam 8 diferite apartinand diferitelor structuri, asa ca trupele antitero de la Jandarmerie fac aceeasi treaba ca si trupele antitero de la SRI.

 10. Aici ne situam pe pozitii total diferite.
  Nu credeam ca se va ajunge pina aici cu ignoranta si cinismul, e foarte trist.
  Pe mine ca moldovean nu are cum sa ma caracterizeze lipsa de interes fata de neamul meu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.