Cel mai vechi partid politic din Romania aniverseaza 140 de ani de la infiintare. In acest moment este cel mai puternic partid istoric, singurul care a rezistat celor 25 de ani de democratie. PC-ul nu conteaza ca si partid, PNT-ul e mort, cu slujba facuta si ingropat. Si totusi, ce ar vedea Ion C. Bratianu la PNL-ul din 2015?
In primul rand, un partid cu doi copresedinti. Un model de conducere mai prost de atat nu exista. Daca nu se intampla nimic fenomenal (gen, arestarea unui dintre cei doi – cu o cota foarte ridicata pentru retinerea lui Blaga), dupa ce vor fi alegeri in partid, sunt mari sanse de o noua sciziune. Daca va castiga alegerile un membru din vechiul PNL, PDL-istii vor fi nemultumiti si invers.
Bratianu va vedea ca deasupra ambilor lideri ai PNL-ului planeaza suspiciuni de coruptie. La Blaga mai multe dosare, la Gorghiu ceva contracte dubioase obtinute de casa sa de avocatura de la AVAS pe vremea cand ea era consilier AVAS.
Cel ce-a fondat PNL-ul ar mai gasi un partid dezorientat, incapabil sa ofere o alternativa realista la guvernare. Ba chiar s-ar rusina ca un partid social a adus in fata un Cod Fiscal cu tente puternic liberale, iar raspunsul liberalilor a fost unul cel putin anorexic. Nu sunt in stare nici macar sa se ralieze in spatele unui presedinte pe care l-au dat, dar de la care imprumuta cu succes o stare de amorteala. Ca partid de opozitie se vad extrem de putin, nu am vazut cine stie ce proiecte legislative cu impact pe care sa le promoveze. Duc acelasi tip de politica care s-a facut de 25 de ani incoace: ce face ala e rau, noi putem face mai bine, dar nu aducem argumente in acest sens.
Sarbatorirea celor 140 ani de la infiintare se face in toate organizatiile PNL din tara, iar acesta e un lucru foarte bun. Mai ies un pic in evidenta si poate mai aduc ceva oameni aproape de ei. Cu aceasta ocazie poate ii va face sa-si aminteasca de faptul ca fac parte dintr-un partid istoric, dintr-un partid din care au facut parte personalitati importante pentru istoria Romaniei, economisti, oameni de stat, carturari.
Datorita acestui eveniment am putut sa-l revad in lumina reflectoarelor pe Crin Antonescu. Acest personaj mi-a displacut dintotdeauna si nu am inteles niciodata de ce s-a bucurat de atata sustinere din partea liberalilor (ca si orator e dat in ma-sa, dar alte bile albe la el nu am gasit). De cand a pierdut sefia partidului in favoarea lui Iohannis, a disparut din viata publica. In fapt, a disparut de peste tot. Pe la Senat nu prea mai da (desi inca isi ia salariul), ultima cuvantare in aceasta camera a Parlamentului avand loc tocmai pe 17 iunie 2014. De initiative legislative nici nu poate fi vorba. Pe la colegiul electoral in care a fost ales nu prea a ajuns, deci omul sta cu burta la soare si primeste bani pentru asta. In calitate de fost presedinte al PNL a tinut un discurs din care mi-a atras atentia un indemn adresat colegilor de partid: sa aiba „puterea de a apara Parlamentul si prezumtia de nevinovatie, chiar daca sunt arestati adversari politici.” Tradus in termeni simpli, un potential indemn de a vota impotriva arestarilor preventive cerute de institutiile de urmarire penala. Domnul ochi albastri probabil nu stie ca nu Parlamentul este cel ce trebuie sa stabileasca vinovatia sau nevinovatia unui urmarit penal, ci instantele de judecata. Ca membru al Parlamentului, i se pare normal ca casta (cacofonie intentionata) din care face parte sa se bucure de mai multe drepturi in fata legii decat omul obisnuit. Probabil ca Antonescu isi pregateste terenul pentru un posibil dosar, cand ca ministru al tineretului si sportului a luat niste decizii extrem de dubioase cu niste terenuri din Parcul Herastrau. Vom trai si vom vedea.
La multi ani PNL! Sa speram ca acest partid se va regasi si va reveni la valorile liberale cu care a pornit la drum in 1875. Este nevoie de ei si este necesara o implicare mai mare si mai ales pozitiva din partea lor.
PS In organizatia locala a partidului (PNL Roman) vad schimbari bunicele. Nu ar strica sa aiba mai multe actiuni in viata sociala a Romanului,