5

Neagu Djuvara

Putini romani in viata sunt pe care sa`i admir. Oameni care traiesc si simt romaneste. Unul dintre ei este Neagu Djuvara. Prima data cand am auzit de el a fost cand avea o emisiune sambata in jur de ora 12 la TVR pe teme istorice. Un om ce mi`a lasat o impresie grozava. Un om ce a stat in exil timp de 47 ani si vorbeste o limba romana perfecta, fara pic de accent. Un om pe care de fiecare data cand il vad ma face sa fiu mandru ca m`am nascut in aceeasi tara cu el.

De la el am invatat sa iubesc istoria Romaniei cu bune si cu rele. Un om ce nu s`a dat la o parte si sa spuna ca Stefan cel Mare si Sfant numa sfant nu a fost. Un om ce e parte din istoria Romaniei. A fost curier diplomatic la Stockholm în dimineaţa zilei de 23 august 1944, în legătură cu negocierile de pace cu Uniunea Sovietică. Tocmai din aceasta cauza este luat in vizor de sovieticii romani si este implicat in procesele politice din 1947. Atunci a hotarat sa ramana in afara tarii. Are 93 ani si e unul dintre oamenii cei mai logici si rationali pe care mi`a fost dat sa`I vad.

Multi dintre romani nu stiu cine este, cu ce se ocupa, ce invarte. Este trist ca oamenii de certa valoare a tarii nu se bucura si de o celebritate pe deplin meritata, spre deosebire de multe alte personaje ce promoveaza o Romanie trista si a inculturii.

5 Comments

  1. L-am ascultat de curand in “O scurta istorie a romanilor povestita celor tineri”. Pacat ca unii oameni nu sunt nemuritori.

  2. Ma bucur ca gandeste si el intr-o oarecare masura ca mine: Stefan nu fu sfant, fu drac 😀

  3. Mie imi place de el ca este deschis la istorie mai mult decat la opinii politice despre istorie. De exemplu cercetarea lui in legatura cu influenta Cumanilor in dezvoltarea poporului roman.
    Da, si Petre Tutea era de aceeasi opinie in legatura cu Binecredinciosul Voievod Stefan Cel Mare Si Sfant dar opinia lui nu poate fi pusa in balanta cu cei in drept sa ia aceasta decizie si anume Sfantul Sinod al BOR deoarece studiul este din alta perspectiva.
    Inca o precizare, Tutea spunea de legionari (membrii garzii de fier si adepti al lui Corneliu Zelea Codreanu) nu despre aromani. Intr-adevar multi legionari erau aromani.
    @ Pavel tu nu ai nici cea mai vaga idee despre ce inseamna o persoana declarata “Sfant” din motive pe care amandoi le stim si nu vreau sa le reiau.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.