9

Limba romana optionala

89069141

De ceva vreme observ ca limba romana devine optionala. Adica cel putin pe internet se distruge limba asta in ultimul hal. Folosesc si eu din greu cuvinte din limba engleza (cel mai adesea fuck), dar parca nu o busesc chiar in ultimul hal. Sigur, mai am ceva probleme cu virgulile dar totusi …

Din ce in ce mai multa lume foloseste prescurtari idioate, care nu numai ca nu ajuta, dar face pe cel care citeste, sa piarda timp incercand sa inteleaga ce dracu a vrut ala sa scrie. Sunt convins ca peste ceva decenii (daca nu vine sfarsitul lumii intre timp) limba engleza va deveni limba universala, iar limbile nationale vor deveni obiect de studiu precum istoria sau limba latina. Poate este trist, dar asta inseamna globalizare.

Una peste alta am sa adaug aici cateva precurtari idioate pe care le`am gasit intr`un singur post:

“u cand te-ai” “in cazul in kr il cunosteai d f putin timp” “c s-a intamplat” “ceea ce u nu aveai” “let me guess” “si u tanjesti” “ tanjesti my mult” “I’ll be back”

Toate cuvintele astea erau intr`un post de cateva fraze. Mama masii, dar parca e prea de tot, sau o fi la moda si eu am ramas mult in urma?!

9 Comments

 1. Ai ramas tu in urrma. Dar ca sa te consolez: nu esti singurul in situatia asta (a se arunca un ochi pe blogul meu :p )

 2. Eu am o scuza, presupun ca la mine s-a denaturat si comunicarea orala(tin minte cand -am intalnit cu voi imi venea greu sa gasesc cuvintele in romaneste.
  Este vorba de chatturi si de SMS-uri care isi fac efectul. Si eu vorbesc aiurea pe mess din lene si folosesc anumite expresii din engleza. Aceeasi problema a fost si cu francofilia si tot romaneste vorbim.

  p3 m1n3 m4 p4s10n34z4 5cr15ul 4574 😀 ROFL!

 3. urasc prescurtarile cu “k”. nu inteleg nimic! mai rau e ca unii baga k-uri si j-uri fara sa prescurteze cumva cuvantul, doar de amorul artei. eu cand dau de fraze atat de “moderne” trec mai departe, n-am chef sa stau 10 minute sa descifrez 3 cuvinte.

 4. sunt de acord cu tine, asta este una din realitatile triste ale pierderii valorilor romanesti, pacat pai ne pierdem si identitatea, am ajuns sa nu stim trecutul nostru, si nici sa vrem sa’l stim. Oare mai are salvare tzara noastra?

 5. Eu caut de fiecare data sa nu prescurtez cuvintele, caci sunt constienta ca altii vor avea dificultati in a-mi citi replica pe chat, oriunde; si decat sa stau sa pierd timpul in a da explicatii la ce am scris, e mai bine sa fiu precauta si sa scriu asa cum e corect ca doar de aceea avem in Romania un cod cu care sa putem comunica si anume limba romana, cand incepe fiecare din noi sa modifice codul standard(clasic pentru o comunicare scrisa reusita), deja codurile se prolifica si ne trezim ca avem parte de un cod care ne ingreuneaza decodarea 😀

 6. @sabinaland, sweetAnik, Healing The World ma bucur ca sunteti si voi mai retro precum sunt eu.
  @LucicX am sa`ti aplic o corectie cand o sa ne mai intalnim pe la vreun blogmeet
  @cipslim faza cu numerele nu le`am inteles niciodata 😀

 7. Si pe mine ma sacaie lucrurile acestea, in special cu englezo-romana, urasc. Incepe unu in engleza scoate un cuvant in romana si apoi mai baga unul in engleza. Sincer? Asta dupa parerea mea, idioata poate, e un fel de cocalarizare cica mai inteligenta, mai intelectuala. Dar mult mai nefolositoare. Scurtarile ajuta la economisearea te timp, in fond, dar englezismele? Pe mine unul ma incurca, pentru ca nu-s in stare sa prind nimic din limba aceasta.
  Si chiar ma certasem cu cineva pe mess in legatura cu acest lucru, era total de acord sa se vorbeasca in englezo-romaneasca, ba chiar cica, copii sa invete de la scoala concomitent limba engleza cu cea romana, la ce anume se referea habar n-am. I-am zis ca am sa scriu un articol pe blog, sa vad daca e de acord lumea. Dar nu am mai scris, probabil nici nu voi mai scrie. Mi-am zis parerea aici, iar acea persoana daca te viziteaza poate sa revada parerea mea si a altora.

 8. Niciodată nu am fost adeptul prescurtărilor… Acum vreau să mă obșnuiesc să scriu tot timpul cu diacritice! Cam greu asta:))

 9. Ai ramas tu in urma…crede-ma… “pt k sn si mai multe prescurtari dekt crezi u”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.