0

Libertatea pe care ti-o ofera retelele de socializare

www.nepoate.ro

Acum ceva vreme atentionam un prieten cu privire la o postare de pe pagina lui de Facebook. El, ocupandu-se de imaginea unei firme, a facut o postare cu trimitere catre firma pentru care lucreaza. In fapt, era o poza si cateva cuvinte. Pentru ca al meu creier functioneaza diferit, am vazut imediat o posibila alta interpretare a acelor cuvinte. Pentru ca nu ma pot abtine, am aruncat si eu o gluma in comentarii, prin care sa-i atrag atentia. Evident nu i-a picat bine (story of my life) si dupa ce am incercat sa-i explic ca trebuie sa fie mai atent la ce posteaza acum ca se ocupa de imaginea unei firme, mai ales daca postarea are legatura cu respectiva firma, concluzia lui a fost: este pagina mea de Facebook, postez ce vreau si cum vreau pe ea.

Asta e, m-a plesnit omul si in gandul meu mi-am zis ca nah … treaba lui la urma urmei, daca nu vrea sa asculte un sfat, eu ce sa-i fac?! Si tot facand glume in mintea mea vis-à-vis de situatia lui, deodata m-a lovit: chiar ca … e pagina lui personala de Facebook. De ce ar conta vreodata ce pune sau ce nu pune pe ea?

Si totusi, cat de personala este pagina ta de Facebook? Mare parte din utilizatorii Facebook aduna “prieteni” cu nemiluita (in vremurile moderne cantitatea bate calitatea, amin), si mai mare parte au profilul public.  Este stiut faptul ca acum, cand treci prin interviurile de angajare, cei de la HR iti iau la cercetat viata (probabil ca afla si ce numar porti la chiloti) deci Facebook-ul, Twitter-ul sau orice alta retea sociala poate fi folosita impotriva ta. Daca e sa fim sinceri, nu cred ca exista persoana care sa nu aiba ceva aiurea postat pe Facebook in cazul de faza. Eu stiu sigur ca am tampenii postate, dar imi este prea lene sa caut.

Acum vine partea si mai dureroasa: daca lucrezi in zona PR-ului, cat de mult trebuie sa iti cosmetizezi pagina personala a unui cont de pe o retea sociala? Cat de mult acea pagina exprima ce esti tu si cat de mult exprima imaginea pe care tu vrei sa o proiectezi?

Si daca e sa fiu cinstit pana la final, chiar si eu ma cenzurez in anumite situatii, gandindu-ma ca postarea unei anumite chestii imi poate dauna pe viitor. Asta e, o retea sociala nu va putea inlocui niciodata relatia sociala pe care o ai cu un prieten. Daca cei de la HR l-ar intreba ce parere are despre mine, in mod sigur ar spune ca sunt cel mai tare si ca sunt cel mai potrivit pentru acel job, indiferent care ar fi el.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.