6

Filantropia de Romania

sa ajutam

Traim vremuri tulburi. Banuim interese chiar si acolo unde nu sunt. Probabil am sa primesc injuraturi cu duiumul, dar mi le asum. Dinu Patriciu. Membru marcant al PNL si cel mai bogat om din Romania conform Forbes. O sa vina oameni si or sa spuna ca e cel mai mare hot de dupa Revolutie. Asa o fi, dar nu`mi pasa. Hotul asta mare, a infiintat un fond de investitii al carui profit se duce spre Fundatia Dinu Patriciu. Fundatia are un buget de 7 milioane dolari (buget fix) indiferent daca fondul are sau nu acest profit. Daca are un profit mai mare de 7 milioane dolari si acei bani intra tot in bugetul fundatiei. Sincer eu spun ca e un lucru extraordinar. Sunt multi bani, chiar si pentru cel mai bogat roman.

Fondul este axat pe sprijinul educatiei. Astfel, in general sunt acordate burse atat elevilor cat si profesorilor. In plus fundatia a reparat si dotat scoli din mai multe zone sarace. Multi vad in spatele acestei actiuni lucruri care nu exista. Atat timp cat un om investeste 100 milioane dolari intr`o fundatie, imi permit sa cred ca omul chiar vrea sa ajute.

Un alt om care m`a impresionat a fost Gheorghe Hagi. De curand s`a aflat ca el sustine financiar o casa de copii din Constanta. Nu s`a stiut pana cand, conducerea institutiei s`a decis sa puna o placheta la intrare, prin care sa multumeasca numarului 10 pentru ajutorul ce`l acorda. In mod sigur sunt mult mai  multi oameni cu bani, care fac gesturi de genul asta. Intrebat de ce nu a dorit sa faca public acest ajutor, Gica a raspuns, ca nu vrea ca gestul sau sa fie interpretat gresit de oameni.

Aici s`a ajuns in Romania. Chiar si filantropia a ajuns sa fie vazuta cu suspiciune de catre romani. De aceea sustin fapta lui Patriciu. Daca mai multe gesturi de acest tip vor iesi la lumina, poate si noi, oamenii de rand vom avea o parere mai buna despre oamenii bogati si despre tara noastra in general. Eu spun ca ar cam fi timpul sa intram si noi in normalitate. Voi ce spuneti?

6 Comments

 1. Sunt 2 feluri de caritate. Comerciala(cum sunt sposorizarile, fundatiile, etc) si cea personala. Binenteles ca orice fel de ajutor este binevenit si initiativa lui Patriciu este una foarte buna. De Hagi nu mai trebuie sa vorbesc pentru ca el este o legenda vie. De exemplu astia de la Mondenii parca au niste video unde vac misto de Hagi-sa vezi acolo comentarii agresive si chiar amenintari cu moartea, Hagi este un simbol, o institutie, un om mare. Tind sa cred ca Hagi nu are nevoie de bani in Romania si in Turcia deoarece el oriunde s-ar duce e binevenit si elogiat. Sa-i urnesti un fir de par din cap ar echivala cu o blasfemie .
  Trebuie sa-l mentionezi si pe Becali de exemplu de ce nu e mentionat la cate act de caritate a facut?

 2. De ce nu este mentionat Becali. Pentru ca abia la el gestul nu tine de bunatatea inimii. Cand face un gest se asigura ca toata presa este prezenta, pentru a arata prostimii ce om mare este micul om.
  Cea de la Patriciu e un pic mai diferita. In general daca o firma face o donatie sau o sponsorizare, este scutit de la anumite taxe. Infiintand fondul de investitii acesta este scutit si el de unele impozite. Totusi, toti banii din acel fond se duc spre fundatie, astfel niciuna din firmele lui Patriciu nu benificiaza de scutiri de impozite

 3. @cipslim , Becali? Pentru ca Becali nu o face din inima , o face doar pentru publicitate. Din cate stiu si Voiculescu are o fundatie , si Silviu Prigoana si probabil multi altii.

 4. Pai vezi…Cum face omul cate ceva bun cum ii sare lumea in cap. Care prostime? Nu mai exista prostime.
  Deci Becali a facut rau ca a facut acte de caritate? Ca te cam contrazici.
  Si Elena Basescu a facut acte de caritate, scaune electrice si alte alea :).
  App i-am dat bani la unu sa faca 20 de tablouri cu domnul Traian Basescu, sa le puna in rama si sa le dea pe la diferite firme si institutii. Poate intra pe acolo vre-un PSD-ist sa faca atac de cord 😀

 5. Nu ma contrazic. Becali se contrazice. Faptul ca da bani la biserici nu e un act de caritate. Deja sunt prea multe biserici in tara asta. Cu banii cu care se construieste o biserica se pot ajuta foarte multi copii. Nu l`am auzit pe Hagi sau pe Patriciu laudandu`se cu actele lor de caritate. Ca si fapt divers, Becali donase niste bani pentru noua constructie mamut a Patriarhiei, bani pe care i`a cerut inapoi dupa ce l`a lovit criza :))
  Din partea mea poate sa`si dea toata averea. M`as bucura sa ajute oamenii, dar asta nu inseamna ca il cred ca a facut`o din bunatatea inimii.

 6. Pai la inundatii nu a dat bani? Nu le-a facut case la aia? Si in plus Biserica are cea mai mare organizatie filantropica din tara, ar trebui sa scrii si despre asta. Ma uit acuma sa vad ce ai mai scris la ultimul post.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.