0

De ce, statule român?

Când omul își pierde și ultima speranță, ce este mai urât în el, iese la suprafață. Când un câine ce a fost laș toată viața este încolțit, anii de frustrare îi vor încleșta maxilarul mai puternic în jugulara agresorului.

De ce, statule român, vrei să ne încolțești? De ce, statule român, vrei să ne pierdem speranța? De ce, statule român, faci toate astea când știi că toate se vor întoarce împotriva ta?

De ce, statule român, o copilă a fost ucisă cu bestialitate în timp ce lupta și striga pentru viața ei, iar cei ce trebuiau să o protejeze, așteptau impasibili la metri distanță?

De ce, statule român, acele caractere (pentru că oameni nu sunt) nu au salvat o viață de copil, dar se adună în jurul unei bătrâne pentru a o amenda pentru că vinde verdeață în piață pentru a supraviețui?

De ce, statule român, zeci de tineri mor arși într-un club pentru că tu nu ți-ai făcut treaba? De ce, statule român, tineri arși mor în spitale pentru că tu nu ești în stare să le oferi șansa să lupte pentru viață?

De ce, statule român, un om de cultură este bătut în fața copiilor de către o ceafă lată, iar tu nu numai că nu ajuți victima, dar parcă faci tot ce îți stă în putere pentru a o împiedica să-și găsească dreptatea?

De ce, statule român, cetățenii tăi stau o zi întreagă în ploaie sau soare fără a avea posibilitatea să-și exercite dreptul constituțional de a vota?

De ce, statule român, copiii tăi trebuie să moară după ce au căzut într-un WC săpat în spatele școlii?

De ce, statule român, cetățenii tăi trebuie să moară în spitale din cauza dotării precare, a medicilor slab pregătiți sau nepăsători?

De ce, statule român, cetățenii tăi sunt bătuți cu bestialitate de către jandarmi, când tot ce vor e dreptul de a sta cu fruntea sus?

De ce, statule român, vrei să obligi studenții să muncească în țară, când ție nu-ți pasă dacă trăiesc sau mor?

De ce, statule român, îți plătim taxe pentru a ne proteja viața, pentru a ne asigura sănătatea?

De ce, statule român, ai plătit 100 milioane de euro din banii noștri, pentru un sistem informatic în sănătate ce nu funcționează?

De ce, statule român, ANAF amendează comercianții pentru că nu au o anumită casă de marcat ce era disponibilă într-un stoc considerabil la un singur distribuitor (coincidență, evident)? De ce, statule român, spui că acea casă de marcat va combate evaziunea pentru că se conectează automat la serverele ANAF, servere care nu există?

De ce, statule român, noi plătim biletele la un concert, în timp ce “elita” asistă gratuit de pe peluza Palatului Parlamentului?

De ce, statule român, copiii stau fără părinți, pentru că aceștia sunt plecați în alte țări, dorind să le ofere copiilor un viitor fără lipsuri materiale?

De ce, statule român, nu avem autostrăzi, căi ferate și aeroporturi?

De ce, statule român, cetățenii tăi care lucrează în sectorul privat sunt mai puțin remunerați decât angajații tăi? De ce, statule român, noi trebuie să muncim mai mult, pentru a plăti angajaților tăi, salarii mai mari?

De ce, statule român, dacă angajații din sectorul privat fac o greșeală, plătesc pentru ea, dar angajații tăi primesc cel mult o mustrare, sau sunt mutați în altă parte, cu același salar?

De ce, statule român, când noi întârziem cu o plată la tine suntem penalizați, dar când tu întârzii cu o plată către noi, trebuie să stăm cu mâna întinsă și să ne milogim la tine?

De ce, statule român, în ultimele șase luni te-ai împrumutat cu miliarde de euro?

De ce, statule român, cei cu locuri în fotoliile din Parlament nu ajung în fața Justiției când greșesc, pentru că tu îi protejezi?

De ce, statule român, educația este o glumă tristă?

De ce, statule român, un copil se sinucide pentru că un profesor a corectat greșit o lucrare la bacalaureat?

De ce, statule român, de ce?

Statule român, de ce vrei să mă faci să urăsc toți angajații tăi? Statule român, de ce mă faci să generalizez și să-i pun pe toți angajații tăi în aceeași oală? Vrei să promit că nu o să-mi mai pară rău când un jandarm este dus pe brațe la ambulanță de colegii lui, pentru că a fost lovit în cap de o piatră? Vrei să promit că îmi va părea rău când un huligan este trântit la pământ de jandarmi? Vrei să promit că nu o să-mi pară rău când un polițist moare împușcat din cauza echipării precare și a instrucției profesionale deficitare?

Statule român, sunt frustrat, sunt obosit și încep să mă simt ca un câine încolțit. Statule român, tot mai mulți dintre cetățenii tăi sunt încercați de aceleași sentimente.

Statule român, Alexandra era numele ei! O puteai salva, dar nu ai făcut-o! Pentru ea, nu mai poți face nimic, dar poate, dacă îți întorci privirea către cetățenii tăi, poate nu vom mai vorbi de o altă Alexandra.

Un gând de încheiere: cum se vor privi în oglindă cei care puteau să-i salveze viața copilei de 15 ani? Cum își vor putea privi în ochi familia? Aceste ființe, mai au dreptul să-și continue liniștite viața? Fiecare dintre ei ar trebui târâți prin fața poporului și judecați pentru complicitate la crimă. Totuși, din păcate, știm cum vor continua lucrurile: unul sau doi șefi vor fi penalizați cu mutarea într-un alt loc călduț financiar, iar cei de jos, vor primi mustrări și poate o lună-două de concediu fără plată. Nu peste mult timp vom uita de această viață pierdută, până când altcineva va fi torturat și ucis, în timp ce Poliția așteaptă la ușă, pentru ca criminalul să-și termine treaba

P.S. Am avut și un Președinte de la care am sperat multe. A promis că va face treabă nemțească. Între timp, “privesc cu profundă îngrijorare” la o altă promisiune deșartă, la fel cum au promis și alții înaintea lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.