0

Când am pierdut dorința de a ne informa direct de la sursă? Tolontan vs DNA / Guran vs Tolontan

Principiul ce stă la baza jurnalismului de calitate spune că trebuie să verifici o informație din trei surse. Deși trăim în era vitezei, timpul pare din ce în ce mai limitat, așa că eu, tu, cei din jurul nostru, cu toții tindem să preluăm informații gata prelucrate și livrate. Cam cum fac eu la bucătărie: ce rost are să stau ore întregi să fac ceva, când pot lua o pungă cu semipreparate și să fac aceeași mâncare în timp record?! În cazul de față nu e mai lejer să preluăm opinia cuiva vis-a-vis de orice, mai ales dacă pare și argumentată?! Cam da, pentru că uneori e atât de greu să gândești de unul singur!!!

Să revenim la subiectul ce m-a scos din amorțeală și m-a îndemant să scriu.

Tolontan a luat la bani mărunți un comunicat de presă al celor de la DNA. A dat cu DNA de pământ așa cum numai el știe. În contrapartidă, Moise Guran ia partea celor de la DNA. Doi ziariști profesioniști, populari și apreciați vin deci cu opinii diferite, iar asta i-a cam debusolat pe toți cei ce preiau opinii gata formulate. Asta se vede din comentariile la articolele scrise de cei doi pe tema comunicatului DNA (e vorba de Victor Ponta și Sebastian Ghiță). Este cât se poate de clar că cei mai mulți nici măcar nu s-au sinchisit să arunce o privire pe comunicatul DNA.

Când am pierdut dorința de a ne informa de la sursă, mai ales când ea este disponibilă oricui, oricând, oricum? Undeva pe drum am pierdut dorința de a analiza informația brută, neșlefuită, mai ales când vine din partea autorităților statului cu al lor limbaj de lemn, limbaj care te adoarme sau îți trimite gândurile către pajiști mai verzi.

Și pentru că toată povestea asta m-a scos din amorțeală într-atât încât am mai și scris, formulez și eu o opinie. Tolontan este unul din cei mai buni jurnaliști actuali, un formator de opinie, un om ce poate influența parțial chiar și destinele unei țări. Acestea fiind spuse, nu înțeleg de ce a decis scoaterea din context a unor fraze din comunicatul DNA, analizarea acestor fraze și prin citarea unor legi să dea credibilitate unui articol cu mari tendințe de manipulare. Dacă nu ai citit întreg comunicatul DNA, vei avea impresia că Tolontan tocmai a descoperit că Kovesi urmează să preia puterea cu ajutorul procurorilor.

Mă bucur că Moise Guran a semnalat derapajul lui Tolontan și faptul că acesta din urmă a ignorat cu desăvârșire esența comunicatului de presă al DNA și a preferat să scoată unele pasaje din context, pentru a servi interesului său.

Vă invit dacă vă interesează subiectul să citiți mai întâi comunicatul de presă al DNA, articolul lui Tolontan, iar la final articolul lui Moise Guran.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.