4

Biserica vs Parcul National Ceahlau

Cei din zona Neamtului si nu numai, stiu de schitul de langa cabana Dochia, pe Ceahlau. Constructia se afla pe culmea ce leaga varful Toaca, de varful Ocolasul Mare, la o altitudine de 1850m. Lucrarile au inceput in 1992, primele materiale de constructie fiind carate si transportate de catre maicile de la Manastirea Durau, studenti – membri ai ASCOR si localnici.

Scandalurile vis`a`vis de aceasta constructie au inceput in 2004. Mai multe ONG`uri au semnalat faptul ca doua elicoptere militare, inchiriate de la Baza Militara de Aviatie 95 din Bacau, au transportat pe munte zeci de tone de materiale de constructii. Acestea serveau la modernizarea chiliilor de la schit. Au existat numeroase proteste ale Consiliului Stiintific al Parcului si a Asociatiei Salvamont si Protectie a Biodiversitatii, precum si o sumedenie de articole in presa, insa lucrarile au continuat nestingherite. Dupa ridicarea Casei de pelerini de catre Mitropolia Moldovei, scandalul a ajuns inclusiv in atentia UNESCO. Zona in care s`a construit, este considerata unicat in Europa, aceasta urmand sa fie protejata prin Directiva Habitate si Directiva Pasari.

Mitropolia a fost chemata in mai multe procese. Acestea cereau oprirea lucrarilor deoarece nu aveau autorizatii din partea Academiei Romane si  Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii. Aceste autorizatii erau necesare deoarece lucrarile erau efectuate in zona speciala de protectie a Parcului National Ceahlau. Desi din punct de vedere legal, pe parcusul procesului,  lucrarile trebuiau sa fie stopate, inaltii prelati nu au tinut cont de acest amanunt, iar elicopterele au continuat sa care materialele. Din pacate procesele au fost mult tergiversate si, in cele din urma, cumva pierdute.

Nu vreau sa va plictisesc cu tot felul de date pe care le`am cules, pentru ca sunt multe si as risca sa va pierd prin ele. Cert e ca dupa multe proteste, dupa multe procese, sfatul lacas a fost inaugurat si sfintit pe 6 august 2007, de IPS Daniel mitropolit al Moldovei si Bucovinei (mai tarziu Patriarh al Romaniei) alaturi de cei cinci arhierei si un impresionant sobor de preoti si diaconi. Ceea ce nu inteleg eu este de ce conducerea bisericii s`a agatat atat de mult de construirea unui hotel (pentru ca acolo se cazeaza turisiti), cand stiau foarte bine ca e o zona protejata. Nu am sa spun ca poate nu aveau dreptate. Terenul era probabil al lor, dar de ce tocmai acolo, pe Ceahlau, in rezervatie? Asta nu am sa o inteleg niciodata. Este pacat si nu ma refer la pacatul biblic.

In continuarea am sa postez cateva informatii ce mi s`au parut interesante.

Legea ariilor protejate nr. 462/2001, art. 14 interzice in perimetrele ariilor naturale protejate sau in vecinatatea acestora, orice lucrare sau activitate susceptibila sa genereze un impact negativ asupra lor.

In anii `90, Mitropolia Moldovei si a Bucovinei construieste un schit in rezervatia naturala Ceahlau, pe o suprafata de 1500mp, primita in folosinta de la Primaria Comunei Ceahlau.

Pentru constructia schitului de pe Ceahlau a fost taiat circa 1 hectar de padure.

O echipa de control formata din trei reprezentanti ai Ministerului Mediului si unul al Garzii Nationale de Mediu a desfasurat, in perioada 22-24 ianuarie 2008, un control formal referitor la stabilimentului monastico-turistic, construit in Parcul National Ceahlau. Sifonati de termenul scurt pus la dispozitie pentru deplasarea in judetul Neamt, membrii echipei de control nu s`au deranjat sa urce pe munte, sa realizeze ceea ce nu ar fi putut de la Bucuresti, unde ar fi putut avea oricare dintre hartiile consultate pe “teren”. Motivul invocat a fost vremea nefavorabila, dar si lipsa echipamentului adecvat. In aceste conditii, controlorii nu au putut vedea, de exemplu, locul in care au existat vechile chilii si nici noua cladire, problema spatiului ocupat fiind astfel rezolvat din “condei”.

Declaratie WWF Programul Dunare – Carpati Romania:

Conform legislatiei romanesti, Parcul National Ceahlau este o arie naturala protejata de interes national, care adaposteste ecosisteme montane deosebit de valoroase, cu o mare diversitate floristica si faunistica. Constructiile ilegale reprezinta numai una dintre problemele care afecteaza aceste zone. De multe ori, in numele dezvoltarii regiunii respective, persoane juridice sau chiar autoritatile locale intreprind actiuni ilegale, care au impact negativ asupra mediului. WWF Romania solicita pedepsirea vinovatilor in cazurile de incalcare a legii si adoptarea unei pozitii mai ferme de catre autoritatile in domeniu, care sa stopeze astfel de actiuni, ale caror efecte se vor simti pe termen lung.  WWF Romania (World Wide Fund for Nature filiala Romania).

In 2005 un turist s`a accidentat grav pe munte. Salvamontistii au apelat la elicopterele ce carau materiale, pentru a transporta ranitul la baza muntelui. Acestia au refuzat motivand lipsa unui ordin de serviciu. Asa sa ii ajute Dumnezeu.

Ce spune Mitropolia

Cu referire la acuzatiile aduse, sunt necesare urmatoarele precizari.

1. Numele de “Toaca ” si “Panaghia” (Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu), date unor varfuri ale Muntelui Ceahlau arata ca masivul a fost si trebuia sa ramana si un loc de spiritualitate monahala ortodoxa, nu doar de turism secularizat sau sectant. Atata timp cat pe Ceahlau exista si alte constructii: Cabana Dochia, cu 130 de locuri de cazare si statia Meteorologica, dotata cu locuinte pentru personalul deservent, trebuie sa existe si Manastirea “Sfantul Voievod Stefan cel Mare”, pentru ca parcul national nu trebuie confundat cu un tinut al salbaticiei.

2. Mitropolia nu doreste sa faca “hotelarie” pe Ceahlau, intrucat are deja in statiunea Durau case pentru turisti. Insa conditiile in care isi duc viata monahii de pe Ceahlau in chiliile sapate in stanca- in fapt adevarate bordeie- sunt foarte aspre si inumane. Conform Constitutiei Romaniei, art. 29, Statul Roman, prin autoritatile sale centrale si locale, este obligat sa asigure desfasurarea normala a activitatilor unitatilor din fiecare cult, inclusiv a celor din Biserica Ortodoxa Romana (si aici sunt incluse si manastirile, cum este cea de pe Ceahlau). Totodata, conform dreptului umanitar-national si european, fiecare persoana are dreptul la conditii de viata decente. In cazul de fata si monahii din Manastirea “Sfantul Voievod Stefan cel Mare” de pe Muntele Ceahlau au dreptul la conditii umane de existenta, prin reabilitarea si reamenajarea chiliilor si a anexelor (trapeza, bucatarie, grupuri sanitare etc). Noua “Casa Panaghia” va fi mai ecologica decat actualele bordeie insalubre.

3. “Casa Panaghia” nu face decat sa sistemtizeze si sa concentreze intr-un singur loc bordeiele actuale care sunt rasfirate in jurul bisericii, astfel incat, de fapt, se reduce spatiul in care monahii isi vor desfasura activitatea. Mai mult, faptul ca noua constructie va fi ridicata pe piloni (nu direct pe pamant) arata grija deosebita pentru protejarea mediului natural*. De altfel, asa se intentiona sa se construiasca inca de la inceput, de cand s-a ridicat si biserica, insa lipsa fondurilor nu a permis atunci acest lucru. Retrocedarea unor suprafete de padure a adus in ulimii ani si posibilitatea de a rezolva aceasta problema.

Mentalitate comunista

In opinia lui Constantin Sturzu, consilier al sectorului “Biserica si Societatea” din cadrul Arhiepiscopiei Iasilor “Casa Panaghia pe muntele Ceahlau este un drept si o necesitate si arata grija pe care Mitropolia Moldovei si Bucovinei o poarta deopotriva pentru calugari si pelerini, dar si pentru mediul natural. Pe aceste locuri, care candva fosgaiau de sihastri, existau numeroase schituri care au si conferit Ceahlaului statutul de munte sfant. Manastirea din varful muntelui este astazi un simbol al continuitatii noastre, o valorificare si** sub aspect spiritual. A te impotrivi ca cei care se nevoiesc in acest sfant lacas sa beneficieze de conditii umane este un act de cinism, de lipsa de respect pentru conditia umana***. In spatele unor astfel de actiuni nu poate fi grija pentru natura, intrucat acest aspect este dintotdeauna o prioritate pentru Biserica Ortodoxa Romana care se raporteaza la mediul inconjurator ca fiind creatia lui Dumnezeu. Este posibil ca astfel de actiuni, sau altele asemanatoare, sa nu fie decat reflexia unor mentalitati de sorginte comunista care vad in religie un rau social si nu un factor de educare si de ridicare a demnitatii umane****.

* Daca avea intr`adevar grija natura nu mai construia

** “valorificare si sub aspect spiritual” – de aici pot trage concluzia ca exista si un alt tip de valorificare – cel material. Sau ma insel?

***se impotrivesc pentru ca se distruge o rezervatie naturala … cand 2 oameni iti spun ca esti beat te du si te culca

****Parca vad o declaratie de`a lui Iliescu, ceilalti sunt de vina, nu noi … ceilalti comploteaza pentru a ne distruge reputatia.

Noh … cam astea ar fi de zis. Nu atac religia sau credinta. Ii atac pe oamenii care vor sa o urce si in creierii muntilor, doar pentru a demonstra ca pot, fara a le pasa de consecinte.

In continuare cateva imagini cu sederea monahala

4 Comments

  1. No ma nepoate, esti nesimtit! Si-au facut si oamenii acolo un loc pentru paranghelii. Asteptam sa asfalteze un drum ca nu pot urca cu gipanele pana acolo si sunt nevoiti sa inchirieze elicoptere.

  2. Urmeaza sa-si traga helipad, nu de alta, la ce hotel e acolo, vine Daniel si e nevoit sa urce la picior…

  3. Astfel de exemple reprezinta exagerarile celor care ocupa diverse functii si cred ca totul li se cuvine. Au uitat de unde-au plecat, in urma cu 40 de ani mergeau descult pe ulitele satului…

  4. Foarte bune facut articolul, ma bucur ca ai pus amandoua opiniile, de fapt asezamantul este vechi dar nu a fost dezvoltat pana acum. Intradevar, hotelul nu-si are rostul acolo insa biserica trebuia facuta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.