0

Medicii, eroii noștri!

Noi, ca nație, avem o memorie a naibii de scurtă. Trecem de la extaz la agonie cât ai spune “să-mi ****** în patul ***** și în cine te-a mai făcut, cum rahat să ma lovesc la degetul de la picior de două ori în aceeași noapte?”. La fiecare patru ani uităm ce căcaturi a făcut partidul ăla roșu și cum-necum, iar ajunge la putere. Vine un selecționer nou la naționala de fotbal, iar ne batem pentru finale de cupe mondiale și europene, până ne reamintim că avem jucători de fotbal și nu fotbaliști.

În aceste zile, memoria iar ne joacă feste. În ochii multora, halatul alb s-a transformat într-o pelerină ce bate în vânt, înfășurând în ea un medic. Da, medicii sunt acum super-eroi și le ridicăm statui de lut. Parcă mai ieri erau șpăgari și neprofesioniști, iar azi au fost stropiți cu dezinfectant și au devenit brusc eroi.

NU! Medicii NU sunt eroi. Să-i bagi acum pe toți într-un țarc și să le pui eticheta de eroi… e o jignire pentru medicii care chiar și-au făcut treaba, pentru medicii care nu au luat șpagă, pentru medicii care reclamă cu orice ocazie neregulile din sistem. Aceștia sunt medicii eroi, aceștia sunt excepțiile care confirmă regula în sistemul medical românesc. Știu că generalizarea este greșită (cică), dar sistemul medical românesc este profund corupt, iar rezultatele se văd în fiecare zi.

Medici și asistente își dau demisia, spunând că fac asta pentru că nu au echipament de protecție. Destul de corect, zic eu. Dar în același timp stau și mă întreb, de ce rahat nu și-au dat demisia când pacienții mureau pentru că spitalele nu aveau echipament? Ah, da, acum îmi amintesc… sănătatea pacientului nu e îndeajuns de importantă pentru a face scandal, pentru a-și da demisia. Mi s-a spus că acesta nu este un moment de analize, nu e un moment când activitatea fiecărui medic să fie sub microscop. Eu zic că ăsta este cel mai bun moment. Medicii și restul personalului medical ce și-a dat demisia, a intrat brusc în concediu de odihnă că erau epuizați, sau și-au descoperit cine știe ce boală și au intrat în concediu medical, ar trebui excluși pe viață din sistemul medical de stat și le-ar trebui interzis accesul la fondurile CNAS. Acești “eroi” nu au decât să activeze în privat. Când populația care le plătește salariile (deloc mici în acest moment) și le băga plicul în buzunarul de la halat (pelerina o avea buzunare?) are mai mare nevoie de ei, aceștia ridică din umeri și pleacă. Trebuie să înțelegeți că ei nu sunt medici, sunt funcționari publici ce au ajuns într-un post călduț, unde nu sunt trași la răspundere pentru greșeli (Colegiul Medicilor este o glumă), iar când treaba o ia razna, descoperă ba că sunt bolnavi, ba că mai au niște zile de concediu, ba că își pot da demisia și se reangajează când se rezolvă treburile.

Știu că România duce lipsă de cadre medicale, dar astfel de personal medical trage sistemul în jos și mai mult, iar atunci când ai nevoie mai mare de ei, dau bir cu fugiții. Trebuie să încetăm să mai protejăm scursurile societății, indiferent de poziția ce o ocupă în sistemul medical, în armată, poliție, procuratură, administrație locală și centrală. Când vom începe să scăpăm de aceștia, România va începe în sfârșit să se miște înainte.

Evident, pentru astfel de măsuri punitive e nevoie de un Guvern și de un Președinte cu coaie, care să gândească pe termen mediu și lung, pentru a scoate țara asta din rahatul continuu în care se scaldă. Dar, să fim serioși… mai are cineva așteptări de la PNL și Iohannis? Ca de obicei, și criza asta i-a prins pe guvernanți cu pantalonii în vine, doar că de data asta nu i-a prins o zăpadă ci o nenorocită de pandemie. Când au văzut că se împute treaba în lume, nu au fost în stare să achiziționeze echipament de protecție și aparatură, ci s-au mulțumit să dea vina pe ăia de dinainte.

Între timp, tot mediul privat s-a organizat pentru a dota spitalele cu aparatură și medicii cu echipamente de protecție, iar politicienii (locali, județeni sau de la centru) își fac poze cu aceste donații, de parcă ar fi avut vreun merit. Firme mici s-au apucat de produs viziere de protecție pe care le donează. Să se aștepte ca statul să le mulțumească după ce trece criza cu controale și amenzi.

În fine, mi-am vărsat parțial oful. E posibil ca în text să sar de la una la alta, dar am scris totul din prima, cum mi-a venit la mână și nu am de gând să modific. Îmi cer scuze dacă v-am agasat ochii, intelectul și mai știu eu ce!

P.S. Aștept cu interes desființarea DSP-ului. O instituție necesară, dar total inutilă ținând cont că acolo ajung amantele și amanții unor persoane cu putere la nivel județean, rubedenii și prieteni din anturajul celor care trag România în mocirlă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.