0

Când iarna ne ia în primire

După un Crăciun și un Revelion extrem de ciufut din cauza lipsei zăpezii, abia acum putem intra și noi în spiritul sărbătorilor (cred că a expirat inclusiv Revelionul celor de pe rit vechi, dar cel chinezesc e pe vine, în februarie parcă).

A început de ieri să cadă, câte-un fulg de nea … azi ninge cu găleata 😀 Și cum ar spune orice român cu ștate vechi de plată, autoritățile au fost din nou surprinse. Azi, eu unul sunt dispus să-mi iau șuturi în fund cu afirmația că nu e dracu` atât de negru. Adică da, sunt drumuri închise, sunt sate blocate,sunt mașini înzăpezite, dar la urma urmei e iarnă, la ce dracu să te aștepți?! Mă uitam ieri la știri, unde niște neni și ceva muieri se plângeau și făceau pe ofuscații că nu i-a scos nimeni, că sunt drumurile blocate și că nu pot ajunge acasă. Asta în condițiile în care se anunțase cod galben și portocaliu de ninsori și vijelie și s-au făcut apeluri din partea autorităților de evitare a deplasărilor în zonele respective. Evident, i-a durut fix în zona dorsală, că merge și așa. Ar trebui lăsați acolo până la primăvară.

Ca în fiecare iarnă, se vor înghesui din nou românii să spună că în țările civilizate nu se întâmplă așa ceva, se vor înmulți clipurile cu deszăpezirea de prin Canada, Norvegia sau mai știu eu unde. Ce e ciudat e că în toate clipurile alea nu e pic de VISCOL dom`le. Știți voi, chestia aia care tot aduce zăpadă, chiar și în zonele pe unde au trecut plugurile. Eu am văzut clipuri cu autostrăzi închise în Germania, cu autoturisme înzăpezite în Austria, cu traficul dat peste cap și scoli închise în Italia, Irlanda sau Anglia de la două degete de zăpadă.

Eu zic că în România se face treabă în general decentă în ceea ce privește deszăpezirea. Sigur, sunt și cazuri în care șefii unor firme ce au câștigat contracte de deszăpezire ar trebui dezbrăcați și lăsați cu o cană de ceai fierbinte în mijlocul viscolului, dar nu știu cât e vina lor. Dacă tu, Consiliu Județean /Local faci un contract beton și transparent cu un prestator de servicii, este imposibil ca acesta să nu-și facă treaba. Dacă îl dai pe ochi frumoși, atunci poate că aia care te-au votat își vor aduce aminte de asta când sunt alegerile, deși, o caracteristica a poporului român e faptul că uită repede – mai ales când vine vorba de o găleată de plastic.

Până atunci, mai jos aveți câteva clipuri cu deszăpezire în Norvegia, Suedia și Canada.

Norvegia (ce clip de promovare fain și-a făcut compania care se ocupă de deszăpezire)

Suedia (a se observa lipsa mașinilor parcate – nu de alta, dar oare unde aruncă românii zăpada când își deszăpezesc mașinile?!)

Canada

Foto: Mediafax//Costi Tudor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.