0

Este criza energetică un tun marca PSD?

Criza energetică cu care se confruntă România are o istorie scurtă, prețurile fiind în acest moment la niveluri istorice. Cum s-a ajuns aici? Destul de simplu la prima vedere, destul de greu de probat.

Pe 9 ianuarie, ministerul Energiei prin vocea ministrului Toma Petcu, afirmă că România a fost nevoită să refuze cererea de ajutor de urgență pe furnizare de curent electric a Bulgariei. Ca scuză, ministrul afirmă că România se află într-o situație energetică delicată.

Pe 10 ianuarie, același ministru afirmă că privește cu îngrijorare debitul Dunării care va ajunge la 1800mc/s ceea ce va duce la probleme de producție. Debitul Dunării nu a scăzut sub 2000mc/s, deci informația a fost greșită. Tot pe 10 ianuarie, ministrul afirmă că sunt stocuri bune de cărbuni în mine, dar sunt probleme cu transportul către centrale. Din nou, informația este una greșită, centralele având deja stocuri de cărbuni.

Pe 12 ianuarie, același ministru afirmă că fostul guvern a pregătit prost iarna, aducând ca argument stocul de cărbune la limită, aducând și o cifră: 357.000 tone de cărbune. Cantitatea ar asigura doar patru zile de funcționare pentru centralele termoelectrice. Ministrul “uită” de stocurile din mine. În noaptea de 12 ianuarie, Ministerul Energiei dă un comunicat de presă că a primit o notificare din partea celor de la Transelectrica cum că Sistemul Național Energetic e în fața unei iminente crize energetice.

Pe 13 ianuarie, Complexul Energetic Oltenia spulberă afirmațiile ministrului, prezentând documente ce arată o cu totul altă realitate. CE Oltenia are stocuri duble față de cele prezentate de Toma Petcu. În plus, CE Oltenia are și mine în apropierea unor centrale, ceea ce duce și la un transport rapid în caz de necesitate.

Ministerul Energiei aruncă vina în spatele Transelectrica, afirmând că aceștia au prezentat doar stocurile din centrale, nu și pe cele din mine, dar declarația ministrului din 10 ianuarie denotă faptul că acesta știa și de stocurile din mine.

Deoarece piața din România este una liberă, prețurile pentru energia electrică au explodat. Evident, s-a scos în față cererea și oferta ca motiv pentru prețurile crescute fiind consumul ridicat de energie electrică datorită zilelor deosebit de geroase, ceea ce e adevărat. La fel de adevărat e că declarațiile false date de ministrul Toma Petcu vis-a-vis de căderea iminentă a Sistemului Național Energetic nu a dus la calmarea pieței, ba chiar a dat motive pentru creșteri substanțiale a prețurilor, chiar dacă pe piață nu exista o criză de curent electric.

Ministrul Energiei poate fi acuzat ori de incompetență, furnizând opiniei publice informații neverificate, informații ce au contribuit la creșterea prețurilor la energie electrică, motiv pentru care ar trebui înlocuit imediat, ori că a dat informații greșite în cunoștință de cauză, în beneficiu propriu sau în beneficiul unei terțe părți, motiv pentru care ar trebui cercetat penal, poate chiar pentru subminarea economiei de stat (dacă mai există așa ceva în codul penal).

Ar fi interesant de văzut dacă vreo companie a achiziționat cantități mari de curent electric în perioada 26 decembrie 2016 – 8 ianuarie 2017 (imediat după alegeri și înainte de declarațiile ministrului), cantități pe care să le vândă după creșterea prețurilor, adică după data de 12 ianuarie când prețurile au început să crească vertiginos.

Între timp, ministrul Toma Petcu s-ar fi îmbolnăvit brusc și se află la tratament într-un spital, fiind indisponibil pentru o perioadă. Sună cam ca modul de operare PSD: dau boom-ul în timp ce “vinovații” se asigură că sunt departe de țară, astfel încât la întoarcere să facă pe nevinovații.

Toma Petcu este vicepreședinte ALDE și are un CV impresionant din mai multe puncte de vedere.

Sursa foto Mediafax

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.